Heidebloemke

Geschied- en heemkundige kring van Genk

fedheerlwater 

De mysterieuze geschiedenis van de feodale heerlijkheid Waterschei en het laathof van Stalen.

Uitgave van het Davidsfonds, VTB-VAB, afdeling genk en vzw Heemkring Heidebloemke Genk
Auteurs:  A. Marut
Depotnr. D/2003/9808/1
Zachte cover - sepiadruk - 96blz.
Prijs: 8,00 euro (exclusief verzendingskosten)

In dit boek tracht de auteur de aanzet te geven tot verdere studie over de mysterieuze geschiedenis van de feodale heerlijkheid Waterschei en het laathof Stalen.
De grote verdienste van de auteur ligt hierin dat hij via het enorme opzoekingswerk een synthese heeft weten te maken van het moeilijk te traceren bronnenmateriaal. Wie heeft in de Middeleeuwen bijvoorbeeld de heerschappij uitgeoefend over dit stukje Genk? Welke feiten hebben zich gedurende eeuwen afgespeeld in de feodale Heerlijkheid Waterschei en het Laathof van Stalen? Welke mensen hebben hier gewoond? Wat dezen zijn? 

 

Winterslag Uitgeput

Uitgave van de vzw Heemkring Heidebloemke Genk
Depotnr. D/2013/Heidebloemke/1
Beperkte oplage (400ex)
Zachte cover -
Prijs: 15,00 euro (exclusief verzendingskosten)
Kijkboek over Winterslag, haar steenkoolmijn, haar wijken, haar bevolking.
Dit boek tracht tegemoet te komen aan de toenemende vraag van de Genkse bevolking om haar verleden niet zomaar te vergeten.
Deze uitgave beoogt geen geschiedenisboek te zijn, daarvoor bestaan andere werken.
Het is ook geen opsomming van feiten of een overzicht van de verschillende facetten verbonden aan het mijnleven.

 pilotenhulp

Pilotenhulp in Genk

Uitgave van de vzw Heemkring Heidebloemke genk
Auteur: Alex Marut
Zachte cover - kleurendruk - 151blz.
Prijs: 20,00 euro (exclusief verzendingskosten)
Het boek behandelt de reconstructie van gebeurtenissen tijdens de 2de Wereldoorlog aan de hand van verhalen en documenten, waarbij de Genkse bevolking, op gevaar van eigen leven, hulp bood aan piloten en hun bemanning die tijdens hun opdracht werden neergehaald door de vijand.

 

 

 

 

 

 

 genktoen

Genk toen 2

Uitgave van vzw Heemkring Heidebloemke Genk
Depotnr. D/1991/3278/1
Harde cover (genaaid) - kleurendruk - 320 blz.ZZ
Prijs: 10,00 euro (exclusief verzendingskosten)
Vervolg op het kijkboek Genck toen... Dit kijkboek behandelt de periode 1935-1960. Een tijd die nog niet zo ver achter ons ligt. Er werd ook een hoofdstuk "Mensen van bij ons" in de boek opgenomen. Ook werden beroepen, gebeurtenissen en feesten weer fotografisch tot leven gebracht om alles van "vroeger" zo snel dreigt te verdwijnen.


genk toen

Genck toen 1

Uitgave van vzw Heemkring Heidebloemk Genk
Depotnr. D/1985/3278/1
Harde cover (genaaid) - kleurendruk - 485 blz.
Prijs: 25,00 euro (exclusief verzendingskosten)

Kijkboek met oude gezichten van Genk. Al lijkt de klemtoon van dit boek te liggen op een zoektocht naar verloren nostalgie, het zal minigeen goed doen er een bron van melancholische insperatie in terug te vinden. Het boek omvat niet minder dan 490 oude foto's en prentkaarten, samengebracht in een geordend geheel. Er werd getracht de verschillende aspecten van het leven van Genk tot aan het begin van de 2de Wereldoorlog weer te geven.

vandoren

De schilderkunst van Emile Van Doren in de periode 1880-1914

Uitgave van de  stad Genk
Teksten & onderzoek: Jos Geraerts
Beperkte oplage
D/2006/8610/1
Zachte cover - kleurendruk - 96blz. - A4 formaat
Prijs: 10,00 euro (exclusief verzendingskosten)

Kunstenaar Emile Van Doren (1865-1949), "le peintre de la Campine" wordt vandaag vooral geassocieerd met golvende heidelandschappen en zompige moeraszichten, gemaakt in de tweede helft vna zijn kunstenaarsloopbaan in Genk en omgeving. Over zijn vormingsjaren en begindagen van zijn carrière is tot nog toe weinig geweten en gepubliceerd. "Er zweeft daar boven het landschap eenen poëzie" vlt deze lacune treffend op. We volgen de jonge kunstenaar doorheen zijn kunstopleiding aan de academie. Het belang van Brussel als kunstenaarscentrum en kunstkring Voorwaart binnen zijn carrière wordt uitgebreid beschreven. Ook de onlosmakelijke band met Genk - een groot deel van zijn leven een nieuwe thuis en constante inspiratiebron - mag hierbij niet ontbreken. Dit boek laat u kennismaken met vergeten aspecten uit het leven van Emile Van Doren en het belang van Genk in de negentiende eeuwse Belgische landschapsschilderkunst en geeft hen beide hun rechtmatige plek in de Belgische kunstgeschiedenis terug.

ludovicjanssen

Ludovic Janssen (1888-1954)

Uitgave van de  stad Genk
Teksten & onderzoek: Kristof Reulens
Beperkte oplage
Zachte cover - kleurendruk - 71blz. - A5 formaat
Prijs: 8,00 euro (exclusief verzendingskosten)

Uitgave naar aanleiding van de 1ste tentoonstelling gewijd aan Ludovic Janssen. Deze Luikse kunstenaar vatte heel vroeg in zijn kunstenaarsloopbaan een onmiskenbare liefde op voor Genk en de Limburgse Kempen. Hij kwam gedurende zijn hele leven minstens één keer per jaar naar Genk terug om te schilderen maar ook omwille van de vrienden die hij hier in de loop der tijden zou maken. Zijn rijke nalatenschap puilt dan ook uit van Genkse taferelen.
jan habex

Jan Habex (1887-1954)

Uitgave van vzw Heemkring Heidebloemke Genk
Depotnr. D/1984/3278
Harde cover - genaaid - kleurendruk - 117 blz.
Prijs: 10,00 euro (exclusief verzendingskosten)

Monografie over de schilder die het vaakst wordt geciteerd als kunstenaar en die zonder twijfel ook een bijzondere plaats verdient in wat kan worden omschreven als de Genkse schildersschool.
Tekst en reproducties vormen samen een treffend totaalbeeld van de schilder, wiens persoonlijkheid zelf is gekenmerkt door de harmonie tussen kunstenaar en mens, een kunstenaar die nauw verbonden bleef met de gemeenschap waarin hij leefde en werkte.

genkschildersogen

Genk door Schildersogen

Uitgave van het Davidsfonds en stad Genk
Auteurs: Kristof Reulens en Dirk Lauwaert met bijdragen van Jos Geraerts en Eline Sciot
Depotnr. D/2010/0240/83
Harde cover (genaaid) - kleurendruk - 256blz.
Prijs: 16,00 euro (exclusief verzendingskosten)

Genk door Schildersogen zet het landschap van Genk en de schilders die de schoonheid ervan tussen 1850 en 1950 bezongen centraal.
Prachtige foto's en beschrijvingen van werken van ondermeer Emile Van Doren, Armand Maclot, Jan Habex, Joseph Coosemans, François Halkett, Alphonse Asselbergs en vele anderen.

etiennefabry

Etienne Fabry (1899-1999)

Uitgave van de  stad Genk
Depotnr. D/1999/8610/2
Beperkte oplage
Zachte cover - kleurendruk - 72blz.
Prijs: 10,00 euro (exclusief verzendingskosten)

Gedenkboek uitgegeven ter gelegenheid van de retrospectieve tentoonstelling naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de geboorte van Etienne Fabry.